Obserwatorzy

poniedziałek, 25 marca 2013

SERNIK TRUSKAWKOWY



Jeden z lepszych serników, jakie jadłam. Uwielbiam truskawki więc pochłaniam go od razu a do łasuchów nie należę :) Osobiście wolę piec, za to mam komu gotować więc się uzupełniamy bo dzieci i mąż to straszne "słodkie pupki" :D
Przepis z http://www.mojewypieki.com/


Składniki na spód:
·                          170 g ciastek digestive
·                          70 g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć Benderem. Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.
Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.

Składniki na masę serową:
·                          500 g twarogu na serniki
·                          2 jajka
·                          3 łyżki soku z cytryny
·                          2/3 szklanki cukru
·                          2 łyżki mąki ziemniaczanej
·                          1 łyżka mąki pszennej
·                          1 łyżeczka aromatu waniliowego
·                          300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)

Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz