Obserwatorzy

środa, 24 kwietnia 2013

CHRUŚCIKI (FAWORKI)

Uwielbiam chruściki...mogłabym jeść je na okrągło :) Pierwsze chruściki jadłam u mojej kochanej babci i tak aż do dzisiaj piekę je co jakiś czas...Polecam !!!

Składniki :
·                          500 g mąki pszennej
·                          5 żółtek
·                          szczypta soli
·                          łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
·                          1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
·                          olej do smażenia
·                          cukier puder do posypania

Do jednej miski wsypać mąkę, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wyrobić ciasto rękami na gładką masę. Dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
 Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 60 minut.
Następnie rozwałkować ciasto aby było cieniutki. Kroimy ciasto tak aby powstały prostokąty. Na każdym prostokącie robi na środku małe nacięcie.
Przewlec ciasto przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz