Uwielbiam chruściki...mogłabym jeść je na okrągło :) Pierwsze chruściki jadłam u mojej kochanej babci i tak aż do dzisiaj piekę je co jakiś czas...Polecam !!!
Składniki :
· 500 g mąki pszennej
· 5 żółtek
· szczypta soli
· łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
· 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
· olej do smażenia
· cukier puder do posypania
Do jednej miski wsypać mąkę, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wyrobić ciasto rękami na gładką masę. Dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 60 minut.
Następnie rozwałkować ciasto aby było cieniutki. Kroimy ciasto tak aby powstały prostokąty. Na każdym prostokącie robi na środku małe nacięcie.
Przewlec ciasto przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz