Obserwatorzy

poniedziałek, 25 marca 2013

KOKOSANKI



Kokosanki to bardzo prosty przepis, sprawiający sporo radości u moich dzieci. Co ważniejsze -starszy synek jest bezglutenowcem, więc spokojnie może skusić się ne ten przysmak :D


Składniki na około 20 kokosanek:
·                          250 g wiórków kokosowych
·                          100 g masła lub margaryny
·                          3/4 szklanki cukru
·                          4 łyżki mleka
·                          2 białka

Masło włożyć do garnuszka. Rozpuścić z cukrem i mlekiem. Dodać wiórki i wymieszać, chwilę pogotować.
Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto uformować na kształt rozpłaszczonej kulki , można lekko spłaszyczyć (ale nie tzreba) i nakładać na natłuszczoną blachę ( osobiście nakładam na natłuszczony  papier do pieczenia).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut, do złotego koloru. Poczekać chwilę przed zdjęciem z blachy, wystudzić.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz