Kokosanki to bardzo prosty przepis, sprawiający sporo radości u moich dzieci. Co ważniejsze -starszy synek jest bezglutenowcem, więc spokojnie może skusić się ne ten przysmak :D
Składniki na około 20 kokosanek:
· 250 g wiórków kokosowych
· 100 g masła lub margaryny
· 3/4 szklanki cukru
· 4 łyżki mleka
· 2 białka
Masło włożyć do garnuszka. Rozpuścić z cukrem i mlekiem. Dodać wiórki i wymieszać, chwilę pogotować.
Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto uformować na kształt rozpłaszczonej kulki , można lekko spłaszyczyć (ale nie tzreba) i nakładać na natłuszczoną blachę ( osobiście nakładam na natłuszczony papier do pieczenia).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut, do złotego koloru. Poczekać chwilę przed zdjęciem z blachy, wystudzić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz