Obserwatorzy

wtorek, 26 marca 2013

ROŻKI BUDYNIOWE




Z zewnątrz kruche a w środku mięciutkie. Znakomicie nadają się do kawy. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych składników. Kto ma ochotę na przerwę, chwyta po rogalika :)


Składniki na około 20 rożków:
·      220 g mąki pszennej
·     150 g miękkiego masła
·     100 g cukru (można dać mniej, są dość słodkie)
·     1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub czekoladowego
·      2 żółtka
·      4-5 łyżek mleka

Można dodać do smaku garść posiekanych orzechów.

Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Kawałki ciasta rozwałkować  (może być w dłoniach), formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier natłuścić margaryną i piec w temperaturze 180 stopni około 12-16 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz