Pyszne w smaku, idealne do kawy. Kto ich raz spróbuje, będzie już je robił zawsze :)
Składniki na 18 dużych rożków:
· 3 PŁATY ciasta francuskiego może być mrożone
· 6 dużych jabłek
· sok i skórka otarta z niecałej cytryny
· 3,5 łyżki cukru
· łyżeczka cynamonu
· 1,5 łyżki mąki pszennej
· 2 jajka roztrzepane z 2 łyżkami wody do posmarowania
Ciasto za nim zaczniemy powinno dojść do temperatury pokojowej !
W międzyczasie przygotować nadzienie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę (można też kupić gotowe słoiki z pokrojonymi jakbłkami, które są przezaczone na szarlotki). Natępnie od razu wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać cukier, cynamon, 1,5 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszać.
Każde ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty.
Istnieje też druga opcja. Możemy ciasto złożyć na wzór prostokąta.
Zlepiać ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3-5 na wierzchu każdego z rożków.
Piec w temperaturze 200-220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować
LUKIER
- pół szklanki cukru pudru rozprowadzić grzbietem łyżki z 1 łyżką gorącej wody wg wskazówek zegara
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz