Jest to ciasto, które na pewno zostanie moim stałym bywalcem na rodzinnym stole. Krówka nie jest wcale za słodka. Myślę, że podbije każde podniebienie :D
Składniki na ciasto:
· 5 jajek
· ¾ szklanki cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 szklanka mąki
· 1 łyżka kakao
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru na puszysta masę. Białka natomiast ubij na sztywną pianę na koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białek delikatnie wlej masę z żółtek i ostrożnie połącz składniki. Dodaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj składniki aż wszystko się połączy. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na krem:
· 1 litr śmietanki 30%
· ½ szklanki cukru pudru
· 5 łyżeczek żelatyny
Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnym strumieniem wlej żelatynę cały czas mieszając.
Składniki na masę kajmakową:
· 2 puszki masy kajmakowej ( ja zużyłam 1,5)
· 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Puszkę z masą kajmakową włóż do wrzątku i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut.
Ostudzony biszkopt przekrój na 2 części. Wylej na jedną cześć biszkoptu masę śmietankową i przykryj drugim biszkoptem. Na górze rozsmaruj masę kajmakową i posyp orzechami. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.
*użyłam blachy 25 cm ×40 cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz