Obserwatorzy

niedziela, 31 marca 2013

KRÓWKA


Jest to ciasto, które na pewno zostanie moim stałym bywalcem na rodzinnym stole. Krówka nie jest wcale za słodka. Myślę, że podbije każde podniebienie :D

Składniki na ciasto:
·         5 jajek
·         ¾ szklanki cukru
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1 szklanka mąki
·         1 łyżka kakao

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki  cukru na puszysta masę. Białka natomiast ubij na sztywną pianę na koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białek delikatnie wlej masę z żółtek i ostrożnie połącz składniki. Dodaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj składniki aż wszystko się połączy.  Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na krem:
·         1 litr śmietanki 30%
·         ½ szklanki cukru pudru
·         5 łyżeczek żelatyny

Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnym strumieniem wlej żelatynę cały czas mieszając. 

Składniki na masę kajmakową:
·         2 puszki masy kajmakowej ( ja zużyłam 1,5)
·         1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich

Puszkę z masą kajmakową włóż do wrzątku i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut.


Ostudzony biszkopt przekrój na 2 części. Wylej na jedną cześć biszkoptu masę śmietankową i przykryj drugim biszkoptem. Na górze rozsmaruj masę kajmakową i posyp orzechami. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.

*użyłam blachy 25 cm ×40 cm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz