Z racji, że lubię zaskakiwać rodzinę na święta pod kątem
wypieków to tym razem chciałam zastąpić tradycyjny strucel makowy czymś innym. Padło
na zrobienie gwiazdy makowej. Stwierdzam, że jest genialna. Niesamowita w smaku
i idealnie wilgotna. Dodatkowo niesamowicie prezentuje się na wigilijnym stole.
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
180 ml mleka
2 jajka
50 g masła
Dodatkowo:
1 jajko ro rozsmarowani
300-400 g masy makowej
Lukier (cukier puder + sok z cytryny)
Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej dołek. Następnie
wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Mleko podgrzać w garnuszku i
jeszcze ciepłe delikatnie wlać do dołka z drożdżami. Przysypać mąką. Odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Po tym czasie dodać jajka i delikatnie wymieszać wszystko za
pomocą łyżki. Dodać roztopione masło i zacząć wyrabiać składniki poprzez ugniatanie
ciasta (ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne). Następnie tak wyrobione
ciasto pozostawić w miseczce w ciepłym miejscu (przykryte ściereczką) na około godzinę.
Po wyrośnięciu wyłożyć na blat oprószony mąką. Uformować kulę
i podzielić ją na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy ok 25 cm. Położyć
pierwszy okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim
1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
Rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym z
masą makową. Ponownie posmarować masą i położyć 3 kawałek. Posmarować resztą
masy i przykryć ostatnim krążkiem.
Ciasto pokroić na równe parzyste części, nie docinając do
samego środka.
Każdy kawałek obkręcić dwa razy parami (jeden obkręcić w
lewo a drugi, siadujący w prawo). Przekręcone
kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut w ciepłe
miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wierzch ciasta jeszcze przed włożeniem do piekarnika posmarować
roztrzepanym jajkiem, a następnie wstawić gotowe do piekarnika i piec przez 20
minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni.
Po wystygnięciu ciasta udekorować je lukrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz