Obserwatorzy

wtorek, 26 grudnia 2017

GWIAZDA MAKOWA


Z racji, że lubię zaskakiwać rodzinę na święta pod kątem wypieków to tym razem chciałam zastąpić tradycyjny strucel makowy czymś innym. Padło na zrobienie gwiazdy makowej. Stwierdzam, że jest genialna. Niesamowita w smaku i idealnie wilgotna. Dodatkowo niesamowicie prezentuje się na wigilijnym stole.  

Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
180 ml mleka
2 jajka
 50 g masła

Dodatkowo:
1 jajko ro rozsmarowani
300-400 g masy makowej
Lukier (cukier puder + sok z cytryny)

Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej dołek. Następnie wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Mleko podgrzać w garnuszku i jeszcze ciepłe delikatnie wlać do dołka z drożdżami. Przysypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Po tym czasie dodać jajka i delikatnie wymieszać wszystko za pomocą łyżki. Dodać roztopione masło i zacząć wyrabiać składniki poprzez ugniatanie ciasta (ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne). Następnie tak wyrobione ciasto pozostawić w miseczce w ciepłym miejscu (przykryte  ściereczką) na około godzinę.
Po wyrośnięciu wyłożyć na blat oprószony mąką. Uformować kulę i podzielić ją na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy ok 25 cm. Położyć pierwszy okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
Rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym z masą makową. Ponownie posmarować masą i położyć 3 kawałek. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem.
Ciasto pokroić na równe parzyste części, nie docinając do samego środka.
Każdy kawałek obkręcić dwa razy parami (jeden obkręcić w lewo a drugi,  siadujący w prawo). Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wierzch ciasta jeszcze przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie wstawić gotowe do piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni.
Po wystygnięciu ciasta udekorować je lukrem.


Smacznego !    







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz