Ciasto wcale nie takie łatwe do zrobienia ale efekt jest znakomity. Świetnie nadaje się na świąteczny stół, a goście na pewno padną z zachwytu :) Przepis zaczerpnięty od Dorotki, za który bardzo dziękuje.
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny ( u mnie Kasia), roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
- 500 g maku
- 250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
- pergamin/papier do pieczenia
- olej
Wykonanie ciasta drożdżowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (najlepiej pod kaloryferem).
Wykonanie masy makowej
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Końce makowców podłożyć pod spód.
Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Końce makowców podłożyć pod spód.
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Składniki na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć na gładką masę.
Najepiej to zrobić zewnętrzną częścią łyżki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz