Obserwatorzy

piątek, 17 maja 2013

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI


Uwielbiam serniki na zimno. Sama wcześniej nigdy nie robiłam, aż do teraz. Przepis jest świetny i bardzo prosty, w dodatku idealnie się sprawdzi na nadchodzące upały. Dodatkowym atutem jest fakt, że nadaje się dla bezglutenowców (pomijamy wtedy biszkopty).


Składniki na spód:
  • biszkopty (u mnie okrągłe)
Przugotować okrągłą tortownicę o średnicy 22 cm. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.

Masa serowa:
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 400 g truskawek

Składniki na górę:
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 400 g truskawek
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szklanki), lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia.

Gdy masa się stęgnie, przygotować wg przepisu na opakowaniu galaretkę. Poczekać do jej wystygnięcia. W międzyczasie udekorować wedle uznania górę sernika truskawkami. Następnie zalać galaretką i włożyć do lodówki. 
Gotowe, gdy galaretka się ściągnie.  

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz