Uwielbiam truskawki i wszystko co jest z nimi związane. Ten przepis jest świetny pod każdym względem. Łatwy, szybki i tani a przy tym smakuje nieziemsko :)
Składniki:
- 220 g masła
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 5 jajek
- 220 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g truskawek
Składniki na kruszonke:
- 150 g mąki
- 100 g masła, schłodzonego
- 70 g cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, datego warto wyciągnąć je na 2h przed robieniem ciasta.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników, apotem jeszcze na najniższych obrotach poprawić mikserem.
Blachę o wymiarach 23 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze (owoce powinny być osuszone). Posypać równomiernie kruszonką.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia i opruszyć delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz