Obserwatorzy

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

CZEKOLADOWY DYNAMIT

Do tego ciasta potzreba ponad pół koligrama czekolady. Spód jest truflowy, natomiast dwie kolejne warstwy to musy czekoladowe. Ciasto wręcz stworzone dla miłośników czekolady. Przepis zdobyty od Dorotki z "Moje wypieki".

 
Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 85 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • szczypta soli
Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.

1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły (można to zrobić łopatka lub trzepaczką).

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.

Piec w temperaturze 160º przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Ciasto bardzo urośnie, ale podczas studzenia powinno opaść.

Mus z gorzkiej czekolady:
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
Kakao wymieszać w kubeczku z ciepłą wodą, odstawić do przestudzenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do przestudzonej czekolady dodać wodę z kakao i wymieszać.

Śmietanę kremówkę ubić z solą na sztywno w misie miksera, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.
Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie 'siadła' i by nie było smug.

Gotowy mus wylać na wystudzone wcześniej ciasto, wyrównać. Lekko uderzyć formą o blat, by usunąć większe pęcherzyki powietrza. Wstawić do lodówki, na godzinę, do schłodzenia.

W tym czasie przygotować górną warstwę.

Mus z białej czekolady:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 200 g białej czekolady
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 100g mlecznej czekolady (najlepiej fioletowa Goplany)
Białą czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.
W innej małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą, odstawić do napęcznienia.
Pół szklanki śmietany kremówki podgrzać w garnuszku do temperatury wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej białą czekoladę, mieszać od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Schłodzić do temperatury pokojowej.

W misie miksera ubić pozostałą kremówkę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie 'siadła'.
Gotowy biały mus wylać na zastygnięty wcześniej mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Wstawić do lodówki, na kilka godzin, do całkowitego schłodzenia. Udekorować startą,  mleczną czekoladą.

* Ja polecam przygotować ciasto dzień wcześniej i zostawić na całą noc w lodówce. Wtedy mamy pewność, że wszystko ładnie się zetnie.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz