Jesień za oknem. To czas jabłek i dlatego coraz częściej wykorzystuje je do ciast czy deserów. Dzisiaj zrobiłam pyszne ciasto, idealne do kawy po jesiennym spacerze.
Składniki na ciasto:
· 1. szklanki mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 100 g margaryny Kasia
· 4 łyżki cukru pudru
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
· 2 jajka
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i dodać pozostałe składniki, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 20-22 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na nadzienie:
· 700 g obranych i wydrążonych jabłek (ja użyłam gotowych już w słoiczku)
· 1-2 łyżki cukru
· 1 szklanka wody
· 1 galaretka o smaku pomarańczowym
· Szczypta cynamonu
Jabłko drobno pokroić, dodać cukier i wodę. Chwilę pogotować. W przypadku gotowych jabłek ze słoiczka po prostu przełożyć do garnuszka i również dodać cukier i wodę. Na sam koniec dodajemy odrobinę cynamonu.
Garnek zdjąć z ognia i dodać galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia.
Gotową masę przełożyć na wcześniej upieczone ciasto i zostawić do ostudzenia. Po tym czasie wstawić do lodówki i zostawić do całkowitego ściągnięcia galaretki.
Składniki na wierzch:
· 400 ml schłodzonego mleka
· 2 bite śmietany w proszku
· Szczypta kakao do oprószenia
· 1 łyżka żelatyny
· ¼ szklanki wody
Do wysokiego naczynia wlać mleko i wsypać bitą śmietanę. Ubijać do utworzenia zbitej masy.
Do szklanki wlać ¼ wody i wsypać 1 łyżkę żelatyny, wymieszać. Przelać gotową żelatynę do bitej śmietany a następnie przełożyć na wcześniej przygotowane ciasto.
Widelcem można zrobić fale na śmietanie. Na sam koniec oprószyć kakao.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz