Obserwatorzy

poniedziałek, 14 października 2013

SZARLOTKA POD CHMURKĄ



Jesień za oknem. To czas jabłek i dlatego coraz częściej wykorzystuje je do ciast czy deserów. Dzisiaj zrobiłam pyszne ciasto, idealne do kawy po jesiennym spacerze.

Składniki na ciasto:
·         1. szklanki mąki pszennej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         100 g margaryny Kasia
·         4 łyżki cukru pudru
·         2 łyżeczki cukru waniliowego
·         2 jajka

Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i dodać pozostałe składniki, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 20-22 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Składniki na nadzienie:
·         700 g obranych i wydrążonych jabłek (ja użyłam gotowych już w słoiczku)
·         1-2 łyżki cukru
·         1 szklanka wody
·         1 galaretka o smaku pomarańczowym
·         Szczypta cynamonu

Jabłko drobno pokroić, dodać cukier i wodę. Chwilę pogotować. W przypadku gotowych jabłek ze słoiczka po prostu przełożyć do garnuszka i również dodać cukier i wodę. Na sam koniec dodajemy odrobinę cynamonu.
Garnek zdjąć z ognia i dodać galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia.
Gotową masę przełożyć na wcześniej upieczone ciasto i zostawić do ostudzenia. Po tym czasie wstawić do lodówki i zostawić do całkowitego ściągnięcia galaretki.

Składniki na wierzch:
·         400 ml schłodzonego mleka
·         2 bite śmietany w proszku
·         Szczypta kakao do oprószenia
·         1 łyżka żelatyny
·         ¼ szklanki wody

Do wysokiego naczynia wlać mleko i wsypać bitą śmietanę. Ubijać do utworzenia zbitej masy.
Do szklanki wlać ¼ wody i wsypać 1 łyżkę żelatyny, wymieszać.  Przelać gotową żelatynę do bitej śmietany a następnie przełożyć na wcześniej przygotowane ciasto.
Widelcem można zrobić fale na śmietanie. Na sam koniec oprószyć kakao.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz