Obserwatorzy

niedziela, 20 października 2013

SERNIK BANANOWY Z TOFFI I ORZECHAMI


Najlepszy sernik jaki w życiu widziałam i jadłam. Pulchny, wilgotny i do tego polewa jest zrobiona z krówek. Polecam ją każdemu bo myślę, że ten sernik każdemu będzie smakował.

Składniki na spód:
·         3/4 szklanki mąki
·         2 łyżki cukru pudru
·         3 łyżki masła
·         1 żółtko
·         łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki na spód zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. Tortownicę o średnicy 22cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno przygotowanej blaszki, gęsto nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 12 minut, na funkcji termoobieg. Odstawić do ostygnięcia.

Składniki na masę serową:
·         3 dojrzałe banany
·         500g gotowego sera na sernik
·         6 łyżek cukru
·         aromat waniliowy
·         3 jajka
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1 łyżka soku z cytryny

Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładką masę. Do dużej miski dodać ser, banany, cukier, odrobinę aromatu waniliowego, jajka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na upieczony spód i piec 60 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 150oC. Po upieczeniu sernik odstawić, żeby przestygł.
Składniki na polewę:
·         200g miękkich krówek
·         1 łyżka masła
·         3 łyżki mleka

Dekoracja:
·         2 garście orzechów laskowych

Cukierki wkładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy masło i podgrzewamy, aż krówki zmiękną i będzie je można rozcierać łyżką. Dolewamy mleko i mieszamy, żeby cukierki się roztopiły (jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolewamy jeszcze trochę mleka). Gdy masa będzie gładka, zdejmujemy ją z ognia i na chwilę odstawiamy do ostygnięcia. Jeszcze ciepłą polewę nakładamy na wierzch sernika i posypujemy poszatkowanymi orzechami laskowymi. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz