Obserwatorzy

sobota, 2 listopada 2013

A'LA TARTA Z JABŁKAMI

Bardzo aromatyczne ciasto jabłkowe. Pierwszy raz go spróbowałam u koleżanki i od razu poprosiłam o przepis. Oczywiście musiałam, choć trochę coś pozmieniać i efekt jest świetny. Polecam go wszystkim i na każdą okazję.

Składniki na ciasto:
·         160g mąki pszennej
·         70g maki pszennej razowej
·         3 łyżki cukru
·         1 łyżeczka cukru wanilinowego
·         szczypta soli
·         140g schłodzonego masła
·         2 jajka

W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nastawiać na 180oC na funkcji termoobieg.

Składniki na nadzienie:

·         4-5 jabłek
·         1 łyżka jasnego brązowego cukru
·         1 łyżka cynamonu
·         1 łyżka mąki

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać.

Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35cm na papierze do pieczenia. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26cm.

Ciasto przełożyć na blachę. Jabłka poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni.

Dodatkowo:
·         cukier puder do posypania

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz