Bardzo aromatyczne ciasto jabłkowe. Pierwszy raz go spróbowałam u koleżanki i od razu poprosiłam o przepis. Oczywiście musiałam, choć trochę coś pozmieniać i efekt jest świetny. Polecam go wszystkim i na każdą okazję.
Składniki na ciasto:
· 160g mąki pszennej
· 70g maki pszennej razowej
· 3 łyżki cukru
· 1 łyżeczka cukru wanilinowego
· szczypta soli
· 140g schłodzonego masła
· 2 jajka
W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nastawiać na 180oC na funkcji termoobieg.
Składniki na nadzienie:
· 4-5 jabłek
· 1 łyżka jasnego brązowego cukru
· 1 łyżka cynamonu
· 1 łyżka mąki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35cm na papierze do pieczenia. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26cm.
Ciasto przełożyć na blachę. Jabłka poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni.
Dodatkowo:
· cukier puder do posypania
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz