Obserwatorzy

niedziela, 3 listopada 2013

CIASTO Z DYNIĄ I ORZECHAMI


Pyszne, miękkie, wilgotne i niezwykle pachnie. Tak najlepiej można opisać ciasto z dynią i orzechami. Jest bardzo proste i idealnie nadaje się na jesienne wieczory przy kawie.  Sam smak dyni nie jest bardzo wyczuwalny, za to wszystkie składniki razem, tworzą wyjątkowe  połączenie. Bardzo polecam !

Składniki na ciasto:
·         240g mąki
·         szczypta soli
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         ok. 1/3 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
·         ½ łyżeczki imbiru w proszku
·         2 łyżeczki cynamonu
·         2 łyżeczki przyprawy korzennej
·         100g masła w temp. pokojowej
·         150g jasnego muscovado
·         2 duże jaja
·         200ml puree dyniowego*
·         ok. 100g wyłuskanych orzechów włoskich

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st.C. Przygotować okrągłą foremkę o średnicy 22cm – wysmarować masłem i oprószyć delikatnie bułką tartą.
Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wmieszać gałkę muszkatołową, imbir, przyprawę korzenną i cynamon.
Masło utrzeć z muscovado na puszystą masę. Cały czas ucierając wbijać po jednym jajku, a następnie puree dyniowe. Dodać mąkę z przyprawami i utrzeć do gładkości. Na koniec wmieszać grubo posiekane orzechy.
Przelać surowe ciasto do formy. Piec ok. 30-40 min, na funkcji termoobieg do tzw. suchego patyczka.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz