Pyszne, miękkie, wilgotne i niezwykle pachnie. Tak najlepiej można opisać ciasto z dynią i orzechami. Jest bardzo proste i idealnie nadaje się na jesienne wieczory przy kawie. Sam smak dyni nie jest bardzo wyczuwalny, za to wszystkie składniki razem, tworzą wyjątkowe połączenie. Bardzo polecam !
Składniki na ciasto:
· szczypta soli
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· ok. 1/3 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
· ½ łyżeczki imbiru w proszku
· 2 łyżeczki cynamonu
· 2 łyżeczki przyprawy korzennej
· 100g masła w temp. pokojowej
· 150g jasnego muscovado
· 2 duże jaja
· 200ml puree dyniowego*
· ok. 100g wyłuskanych orzechów włoskich
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st.C. Przygotować okrągłą foremkę o średnicy 22cm – wysmarować masłem i oprószyć delikatnie bułką tartą.
Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wmieszać gałkę muszkatołową, imbir, przyprawę korzenną i cynamon.
Masło utrzeć z muscovado na puszystą masę. Cały czas ucierając wbijać po jednym jajku, a następnie puree dyniowe. Dodać mąkę z przyprawami i utrzeć do gładkości. Na koniec wmieszać grubo posiekane orzechy.
Przelać surowe ciasto do formy. Piec ok. 30-40 min, na funkcji termoobieg do tzw. suchego patyczka.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz