Robiłam ciasto- SZARLOTKĘ POD CHMURKĄ i wpadłam na pomysł zrobienia podobnych deserów. Okazały się strzałem w dziesiątkę. Idealnie nadają się na deserki po obiedzie. Podbiłam nimi serca dzieci oraz męża :D
Składniki na nadzienie:
· 700 g obranych i wydrążonych jabłek (ja użyłam gotowych już w słoiczku)
· 1-2 łyżki cukru
· 1 szklanka wody
· 1 galaretka o smaku pomarańczowym
· Szczypta cynamonu
Jabłko drobno pokroić, dodać cukier i wodę. Chwilę pogotować. W przypadku gotowych jabłek ze słoiczka po prostu przełożyć do garnuszka i również dodać cukier i wodę. Na sam koniec dodajemy odrobinę cynamonu.
Garnek zdjąć z ognia i dodać galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia.
Gotową masę przełożyć na wcześniej upieczone przygotowanych miseczek dekoracyjnych i poczekać do ostygnięcia. Po tym czasie wstawić do lodówki i zostawić do całkowitego ściągnięcia galaretki.
Składniki na wierzch:
· 400 ml schłodzonego mleka
· 2 bite śmietany w proszku
· Szczypta kakao do oprószenia
· Szczypta cynamonu
· Grubo zmielone orzechy włoskie
Do wysokiego naczynia wlać mleko i wsypać bitą śmietanę. Ubijać do utworzenia zbitej masy.
Przełożyć na wcześniej przygotowaną masę z jabłek.
Na sam koniec oprószyć kakao , cynamonem i posypać grubo zmielonymi orzechami włoskimi.
Wstawić do lodówki na godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz