Obserwatorzy

czwartek, 30 maja 2013

TRUSKAWKOWA PIANKA


Jak już wspominałam kocham truskawki. Masa tego ciasta przypomina koktajl truskawkowy, więc sami sobie możecie wyobrazić jaki to wspaniały smak. Oczywiście bardzo polecam :D

Składniki na spód:
  • 150 g digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 70 g orzechów włoskich
  • 40 g masła
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować blenderem na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciastkową wcisnąć w spód, wyrównać.

Składniki na masę:
  • 500 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
Ponadto:
  • 200 g truskawek do dekoracji
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (nie ubijamy jej wcześniej), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód ciastkowy i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować.

Najlepiej włożyć do lodówki na całą noc, wtedy mamy pewność, że masa będzie ok.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz