Jak już wspominałam kocham truskawki. Masa tego ciasta przypomina koktajl truskawkowy, więc sami sobie możecie wyobrazić jaki to wspaniały smak. Oczywiście bardzo polecam :D
Składniki na spód:
- 150 g digestive w gorzkiej czekoladzie
- 70 g orzechów włoskich
- 40 g masła
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować blenderem na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciastkową wcisnąć w spód, wyrównać.
Składniki na masę:
Składniki na masę:
- 500 g świeżych truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/4 szklanki miodu
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 200 g truskawek do dekoracji
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (nie ubijamy jej wcześniej), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód ciastkowy i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować.
Najlepiej włożyć do lodówki na całą noc, wtedy mamy pewność, że masa będzie ok.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz