Mój deser jest połaczeniem słodkiej panna cotty i galeretki z lekko kwaśnymi owocami. Bardzo dobre i godne polecenia :)
Składniki na 6 porcji:
· 300 ml śmietany kremówki
· 180 ml mleka
· 150 g białej czekolady, połamanej
· 30 g cukru
· 2 łyżeczki żelatyny
· 3 łyżki gorącej wody
Foremki lub jak w moim przypadku kieliszki natłuścić.
W niedużym garnuszku wymieszać mleko, kremówkę, czekoladę, cukier. Podgrzewać, bez zagotowania, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając. Zdjąć z palnika.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Wlać do ciepłej mieszanki mlecznej, wymieszać.*
Rozdzielić pomiędzy foremki/kieliszki. Schłodzić przez 3 godziny (lub dłużej).
Ja dodałam od siebie na wierzch panna coty galaretkę z owocami (na zdjęciu owoce leśne). Mogą być mrożone. Wtedy je wcześniej rozmrozić i posypać delikatnie cukrem.
* żelatyna i mieszanka mleczna powinny być w podobnych temperaturach, w momencie ich łączenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz