Obserwatorzy

poniedziałek, 25 marca 2013

PANNA COTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ




Mój deser jest połaczeniem słodkiej panna cotty i galeretki z lekko kwaśnymi owocami. Bardzo dobre i godne polecenia :)



Składniki na 6 porcji:
·                          300 ml śmietany kremówki
·                          180 ml mleka
·                          150 g białej czekolady, połamanej
·                          30 g cukru
·                          2 łyżeczki żelatyny
·                          3 łyżki gorącej wody

Foremki lub jak w moim przypadku kieliszki natłuścić.
W niedużym garnuszku wymieszać mleko, kremówkę, czekoladę, cukier. Podgrzewać, bez zagotowania, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając. Zdjąć z palnika.
Żelatynę  dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Wlać do ciepłej mieszanki mlecznej, wymieszać.*
Rozdzielić pomiędzy foremki/kieliszki. Schłodzić przez 3 godziny (lub dłużej).
Ja dodałam od siebie na wierzch panna coty galaretkę z owocami (na zdjęciu owoce leśne). Mogą być mrożone. Wtedy je wcześniej rozmrozić i posypać delikatnie cukrem.

* żelatyna i mieszanka mleczna powinny być w podobnych temperaturach, w momencie ich łączenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz