Obserwatorzy

poniedziałek, 25 marca 2013

RAFAELLO



Delikatne ciasto jest połączeniem dwóch smaków-słodkiego i słonego. Chodź może wydawać się to kontrowersyjne, to smak jest naprawdę obłędny :) Dodatkowym plusem tego ciasta jest fakt, że robi się go bardzo szybko, łatwo i nie musimy używać piekarnika. Polecam go serdecznie !!! Dodam, że pomysł na to ciasto zdobyłam ze strony http://www.mojewypieki.com/, którego jestem wielką fanką :)


Składniki:
·                          3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)
·                          1 litr mleka
·                          2 budynie waniliowe z cukrem
·                          2 łyżki mąki ziemniaczanej
·                          3/4 szklanki cukru
·                          1 żółtko
·                          250 g masła
·                          około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę

Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
warstwę krakersów
krem
warstwę krakersów
krem
warstwę krakersów
krem

posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)
Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz