Delikatne ciasto jest połączeniem dwóch smaków-słodkiego i słonego. Chodź może wydawać się to kontrowersyjne, to smak jest naprawdę obłędny :) Dodatkowym plusem tego ciasta jest fakt, że robi się go bardzo szybko, łatwo i nie musimy używać piekarnika. Polecam go serdecznie !!! Dodam, że pomysł na to ciasto zdobyłam ze strony http://www.mojewypieki.com/, którego jestem wielką fanką :)
Składniki:
· 3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)
· 1 litr mleka
· 2 budynie waniliowe z cukrem
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 3/4 szklanki cukru
· 1 żółtko
· 250 g masła
· około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
warstwę krakersów
krem
warstwę krakersów
krem
warstwę krakersów
krem
posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)
Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz