Obserwatorzy

niedziela, 20 października 2013

SERNIK BANANOWY Z TOFFI I ORZECHAMI


Najlepszy sernik jaki w życiu widziałam i jadłam. Pulchny, wilgotny i do tego polewa jest zrobiona z krówek. Polecam ją każdemu bo myślę, że ten sernik każdemu będzie smakował.

Składniki na spód:
·         3/4 szklanki mąki
·         2 łyżki cukru pudru
·         3 łyżki masła
·         1 żółtko
·         łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki na spód zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. Tortownicę o średnicy 22cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno przygotowanej blaszki, gęsto nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 12 minut, na funkcji termoobieg. Odstawić do ostygnięcia.

Składniki na masę serową:
·         3 dojrzałe banany
·         500g gotowego sera na sernik
·         6 łyżek cukru
·         aromat waniliowy
·         3 jajka
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1 łyżka soku z cytryny

Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładką masę. Do dużej miski dodać ser, banany, cukier, odrobinę aromatu waniliowego, jajka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny i wymieszać łyżką. Masę przełożyć na upieczony spód i piec 60 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 150oC. Po upieczeniu sernik odstawić, żeby przestygł.
Składniki na polewę:
·         200g miękkich krówek
·         1 łyżka masła
·         3 łyżki mleka

Dekoracja:
·         2 garście orzechów laskowych

Cukierki wkładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy masło i podgrzewamy, aż krówki zmiękną i będzie je można rozcierać łyżką. Dolewamy mleko i mieszamy, żeby cukierki się roztopiły (jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolewamy jeszcze trochę mleka). Gdy masa będzie gładka, zdejmujemy ją z ognia i na chwilę odstawiamy do ostygnięcia. Jeszcze ciepłą polewę nakładamy na wierzch sernika i posypujemy poszatkowanymi orzechami laskowymi. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.


wtorek, 15 października 2013

JESIENNY DESER


Robiłam ciasto- SZARLOTKĘ POD CHMURKĄ i wpadłam na pomysł zrobienia podobnych deserów. Okazały się strzałem w dziesiątkę. Idealnie nadają się na deserki po obiedzie. Podbiłam nimi serca dzieci oraz męża :D

Składniki na nadzienie:
·         700 g obranych i wydrążonych jabłek (ja użyłam gotowych już w słoiczku)
·         1-2 łyżki cukru
·         1 szklanka wody
·         1 galaretka o smaku pomarańczowym
·         Szczypta cynamonu

Jabłko drobno pokroić, dodać cukier i wodę. Chwilę pogotować. W przypadku gotowych jabłek ze słoiczka po prostu przełożyć do garnuszka i również dodać cukier i wodę. Na sam koniec dodajemy odrobinę cynamonu.
Garnek zdjąć z ognia i dodać galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia.
Gotową masę przełożyć na wcześniej upieczone przygotowanych miseczek dekoracyjnych i poczekać do ostygnięcia. Po tym czasie wstawić do lodówki i zostawić do całkowitego ściągnięcia galaretki.

Składniki na wierzch:
·         400 ml schłodzonego mleka
·         2 bite śmietany w proszku
·         Szczypta kakao do oprószenia
·         Szczypta cynamonu
·         Grubo zmielone orzechy włoskie

Do wysokiego naczynia wlać mleko i wsypać bitą śmietanę. Ubijać do utworzenia zbitej masy.
Przełożyć na wcześniej przygotowaną masę z jabłek.
Na sam koniec oprószyć kakao , cynamonem i posypać grubo zmielonymi orzechami włoskimi. 
Wstawić do lodówki na godzinę.

Smacznego!


poniedziałek, 14 października 2013

SZARLOTKA POD CHMURKĄ



Jesień za oknem. To czas jabłek i dlatego coraz częściej wykorzystuje je do ciast czy deserów. Dzisiaj zrobiłam pyszne ciasto, idealne do kawy po jesiennym spacerze.

Składniki na ciasto:
·         1. szklanki mąki pszennej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         100 g margaryny Kasia
·         4 łyżki cukru pudru
·         2 łyżeczki cukru waniliowego
·         2 jajka

Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i dodać pozostałe składniki, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 20-22 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Składniki na nadzienie:
·         700 g obranych i wydrążonych jabłek (ja użyłam gotowych już w słoiczku)
·         1-2 łyżki cukru
·         1 szklanka wody
·         1 galaretka o smaku pomarańczowym
·         Szczypta cynamonu

Jabłko drobno pokroić, dodać cukier i wodę. Chwilę pogotować. W przypadku gotowych jabłek ze słoiczka po prostu przełożyć do garnuszka i również dodać cukier i wodę. Na sam koniec dodajemy odrobinę cynamonu.
Garnek zdjąć z ognia i dodać galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia.
Gotową masę przełożyć na wcześniej upieczone ciasto i zostawić do ostudzenia. Po tym czasie wstawić do lodówki i zostawić do całkowitego ściągnięcia galaretki.

Składniki na wierzch:
·         400 ml schłodzonego mleka
·         2 bite śmietany w proszku
·         Szczypta kakao do oprószenia
·         1 łyżka żelatyny
·         ¼ szklanki wody

Do wysokiego naczynia wlać mleko i wsypać bitą śmietanę. Ubijać do utworzenia zbitej masy.
Do szklanki wlać ¼ wody i wsypać 1 łyżkę żelatyny, wymieszać.  Przelać gotową żelatynę do bitej śmietany a następnie przełożyć na wcześniej przygotowane ciasto.
Widelcem można zrobić fale na śmietanie. Na sam koniec oprószyć kakao.

Smacznego!

poniedziałek, 7 października 2013

Francuskie ślimaczki


Goście pukają do drzwi ? Nie masz czasu bawić się w wielkie pieczenie ciast ? Mam dla ciebie bardzo szybki i tani sposób abyś Ty szybko zabłysła jako Pani domu a  Twoi goście byli zadowoleni :D

Składniki:
·         1 rolka ciasta francuskiego
·         Masa makowa
·         1 jajko

Rozwijamy ciasto francuskie.  Nakładamy gotową masę makową i dokładnie rozsmarowujemy.
Ciasto zwijamy tak jak na roladę.
Roztrzepujemy jajko i pędzelkiem smarujemy wierzch ciasta.
Kroimy na ślimaczki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy około 10-12 minut.

Smacznego !



                           

Cynamonowe serca



Kocham zapach cynamonu w kuchni. Powoli czekam na święta i zaczynam piec wszystko co ma w sobie cynamon. Do tego połączeniu ciasta francuskiego i orzechów. To musi się udać :)

Składniki:
·         1 rolka ciasta francuskiego
·         Cynamon
·         Cukier waniliowy
·         Grubo mielone orzechy włoskie
·         miód

Rozwijamy ciasto francuskie, posypujemy obficie cynamonem, cukrem waniliowym i na sam koniec orzechami.
Ciasto  zwijamy wzdłuż szerszych boków z obu stron do środka niezbyt ciasno.
Ostrym nożem kleimy ciasto na około 2 cm i układamy na papierze do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy przez około 14 minut.

Po wyciągnięciu posmarować płynnym miodem.

Smacznego !