Obserwatorzy

poniedziałek, 11 listopada 2013

CIASTO CZEKOLADOWE Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ



Znalazłam bardzo fajny przepis i już wiem, że na stałe zagości na moim stole. Jest to połączenie trzech niezwykłych smaków. Dół ciasta przypomina masę piernikową, konfitury nadają słodyczy a na samym końcu możemy delektować się delikatną pianką. Poezja !!!

Składniki na ciasto:
·         1 tabliczka czekolady mlecznej
·         50 ml mleka
·         100g mąki
·         3 jajka
·         150g  szklanki cukru kryształu
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 łyżki kakao
·         1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Całe jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 20x35 cm. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić.


Składniki na masę:
·         400 ml mleka
·         1 budyń waniliowy + 2 łyżki cukru
·         1 śmietana 30% (330ml)
·         1 łyżka cukru pudru
·         cukier waniliowy  (16g)
·         3 łyżeczki żelatyny
·          1/3 szklanki mleka


Dodatkowo:
·         1 słoik konfitury wiśniowej (250 ml)
·         Wiórki kokosowe

Żelatynę wsypać do gorącego mleka i mieszać do rozpuszczenia. Budyń ugotować i gorący wymieszać z żelatyną, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Zmiksować z budyniem.  
Wcześniej przygotowane ciasto czekoladowe wysmarować gęsto konfiturą wiśniową.
Następnie nałożyć masę.
Na samym końcu posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).

 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz