Składniki:
· 250g margaryny
· 5 jajek
· 1 szklanka cukru
· Cukier waniliowy (duży)
· 2 szklanki mąki pszennej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 8 łyżek oleju
· 1 łyżeczka octu 10%
· 1 łyżka kakao
· ½ szklanki maku
· 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na gładka masę. Następnie dodaj proszek do pieczenia, ocet, olej, cukier waniliowy i olejek waniliowy, ponownie utrzyj. Wsyp przesianą mąkę (odłóż jedną łyżkę), dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, całość delikatnie wymieszaj.
Podziel ciasto na 3 części. Do jednej dodaj łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej ½ szklanki maku. Do wyłożonej papierem blachy przełóż białe ciasto, potem kakaowe, a na wierzch ciasto z makiem.
Piecz ok. godzinę w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy po ok. 10 min.
Ciasto posmaruj po całej powierzchni polewą czekoladową i udekoruj płatkami migdałowymi.
Polewa
· 125g masła
· ½ szklanki cukru pudru
· 3 łyżki mleka
· 3 łyżki kakao
Tłuszcz rozpuścić, dodać do niego cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać mleko. Zdjąć z ognia, dołożyć kakao. Mieszać aż do rozpuszczenia. Jeśli kakao ma grudki, można jeszcze chwile podgrzać, cały czas mieszając
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz