Obserwatorzy

niedziela, 31 marca 2013

BABKA TRÓJKOLOROWA


Przepis ten wypróbowałam pierwszy raz ale jest fantastyczny. Babka jest bardzo miękka i wilgotna a połączenie trzech kolorów dodaje jej uroku :)


Składniki:

·         250g margaryny
·         5 jajek
·         1 szklanka cukru
·         Cukier waniliowy (duży)
·         2 szklanki mąki pszennej
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         8 łyżek oleju
·         1 łyżeczka octu 10%
·         1 łyżka kakao
·         ½ szklanki maku
·         1 łyżeczka aromatu waniliowego

Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na gładka masę. Następnie dodaj proszek do pieczenia, ocet, olej, cukier waniliowy i olejek waniliowy, ponownie utrzyj. Wsyp przesianą mąkę (odłóż jedną łyżkę), dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, całość delikatnie wymieszaj.
Podziel ciasto na 3 części. Do jednej dodaj łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej ½ szklanki maku. Do wyłożonej papierem blachy przełóż białe ciasto, potem kakaowe, a na wierzch ciasto z makiem.

Piecz ok. godzinę w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy po ok. 10 min.
Ciasto posmaruj po całej powierzchni polewą czekoladową i udekoruj płatkami migdałowymi.

 
Polewa
·         125g masła
·         ½ szklanki cukru pudru
·         3 łyżki mleka
·         3 łyżki kakao

Tłuszcz rozpuścić, dodać do niego cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać mleko. Zdjąć z ognia, dołożyć kakao. Mieszać aż do rozpuszczenia. Jeśli kakao ma grudki, można jeszcze chwile podgrzać, cały czas mieszając

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz