Obserwatorzy

poniedziałek, 25 marca 2013

SERNIK Z LEMON CURD


Bardzo dobre, wilgotne ciasto. Ten sernik znika w sekunde :) Kto jest miłośnikiem serników, musi go koniecznie spróbować !!! Przepis ze strony http://www.mojewypieki.com/ (lekko przeze mnie zmodyfikowany)


Składniki na spód:
·                          250 g ciastek digestive
·                          120 g masła

Ciastka pokruszyć na piasek (najlepiej użyć do tego blendera), masło roztopić . Masło wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tortownicy i boki (do połowy wysokości) wyłożyć ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:
·                          750 g twarogu przeznaczonego na serniki
·                          pół szklanki drobnego cukru
·                          2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
·                          3 jajka

Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.
Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut ( dobrze w trakcie przysłonić górę sernika folią aluminiową żeby się nie spiekł. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).

Składniki na lemon curd:
·                          45 g masła
·                          pół szklanki drobnego cukru do wypieków
·                          1 jajko, roztrzepane
·                          1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
·                          2 łyżki soku z cytryny

Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje ( może się gotować ok. 45 minut). Lekko przestudzić (może być lekko ciepły).
Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz