Obserwatorzy

poniedziałek, 25 marca 2013

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI NA LEKKIEJ BUDYNIOWEJ PIANCE



Bardzo smaczne ciasto jest połączeniem słodkiej pianki budyniowej z malinkami. Owoce mogą być mrożone i na 100% nie straci ciasto na smaku. Powiem więcej. Dobrze jeśli malinki są troche kwaśne. Jest to ciasto uwielbiane przez moją rodzinkę i przy każdej najbliższej okazji ląduje u mnie na stole :)
Pomysł na to ciasto wziełam z http://www.mojewypieki.com/.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny KASIA, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru (czubate)
  • 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę i zmiksować w malakserze i zmiksować z resztą składników. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 12-15 minut.  Ważne, żeby nie za długo bo potem może być spód zbyt twardy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz