Obserwatorzy

poniedziałek, 25 marca 2013

ROŻKI FRANCUSKIE Z JABŁKAMI




Pyszne w smaku, idealne do kawy. Kto ich raz spróbuje, będzie już je robił zawsze :)

Składniki na 18 dużych rożków:
·                          3 PŁATY ciasta francuskiego może być mrożone
·                          6 dużych jabłek
·                          sok i skórka otarta z niecałej cytryny
·                          3,5 łyżki cukru
·                           łyżeczka cynamonu
·                          1,5 łyżki mąki pszennej
·                          2 jajka roztrzepane z 2 łyżkami wody do posmarowania
 Ciasto za nim zaczniemy powinno dojść do temperatury pokojowej !

W międzyczasie przygotować nadzienie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę (można też kupić gotowe słoiki z pokrojonymi jakbłkami, które są przezaczone na szarlotki). Natępnie od razu wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać cukier, cynamon, 1,5 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszać.
Każde ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty.
 Istnieje też druga opcja. Możemy ciasto złożyć na wzór prostokąta.
Zlepiać ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3-5 na wierzchu każdego z rożków.
Piec w temperaturze 200-220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować

LUKIER
- pół szklanki cukru pudru rozprowadzić grzbietem łyżki z 1 łyżką gorącej wody wg wskazówek zegara




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz