Obserwatorzy

poniedziałek, 25 marca 2013

PIERNICZKI



Idealny, świąteczny przepis. Pierniczki są bardzo mięciutkie. Nadawają się do jedzenia od razu ale jeszcze lepsze są jak poleża ok 2-3 tyg. Nie może ich zabraknąć u was na święta :D

Składniki:
·                          1/4 szklanki miodu
·                          5 łyżek miękkiego masła
·                          1/2 szklanki  cuku pudru
·                          1 jajko
·                          2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
·                          1 łyżeczka sody
·                          3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
·                          1 łyżeczka kakao 

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując (by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3-5 mm, wycinać pierniczki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 8-10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz