Obserwatorzy

wtorek, 29 kwietnia 2014

PLACEK KOKOSOWY


Przedstawiam Wam pierwsze ciasto, które upiekłam samodzielnie jak byłam dzieckiem. Dzisiaj postanowiłam trochę powspominać i wrócić myślami do przeszłości J Jak zawsze wyszło pyszne. Ciasto jest mocno wilgotne a góra kokosowa chrupiąca. Czego chcieć więcej?

Składniki na masę czekoladową:
·         Margaryna Kasia
·         1 szklanka cukru
·         2 łyżki kakao
·         4 łyżki wody
·         5 żółtek
·         1 szklanka mąki pszennej
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         3 białka

Margarynę, cukier, kakao włożyć do garnuszka i roztopić. Gdy ostygnie dodać żółtka, mąke i proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. W osobnej misce ubić białka a potem ostrożnie wmieszać do masy. Całość przełożyć na blachę o wymiarach 22/26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Składniki na wierzch:
·         6 białek
·         400 g drobnego cukru
·         200 g kokosu

Ubić białka, delikatnie wsypywać cukier i kokos. Wyłożyć na wcześniej przygotowaną masę (nie musi być równo).

Piec 35-40 minut w temp. 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz