Obserwatorzy

piątek, 11 kwietnia 2014

BABKA CZEKOLADOWA


Miałam ochotę na jakąś prostą babkę do kawy i padło na ten przepis. Mocno czuć smak czekolady, choć wcale nie jest maksymalnie słodka. Polecam ją ale najlepsza jest w pierwszy dzień po upieczeniu bo na drugi dzień już niestety wysycha.

składniki:


120 g czekolady gorzkiej + dodatkowo 100 g na polewę
3 łyżki mleka
• 150 g miękkiego masła
180 g cukru pudru
• 3 jajka
• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao


Czekoladę z mlekiem rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia.

Masło (chłodne)  ucierać z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i miksować na najniższych obrotach.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i dodać do ciasta. Wszystko składniki miksować aż do połączenia.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem  foremki keksowej. Piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.


Upieczoną babkę oblewam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i odrobiną mleka.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz