Obserwatorzy

czwartek, 24 kwietnia 2014

SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI


Pierwszy mój przepis w dziale wypieków dla bezglutenowców. Sernik ten jest idealny na ciepłe, wiosenne dni na świeżym powietrzu. Nie za słodki a owoce  dodają tylko smaku. 

Masa serowa:
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny

Składniki na środek:
  • galaretka cytrynowa

Składniki na górę:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • galareta brzoskwiniowa
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szklanki), lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.

Wylać połowę masy serowej to tortownicy o średnicy 22 cm. Włożyć do lodówki do stężenia. W między czasie zrobić galaretkę cytrynową i jak ostygnie wylać na sztywną już masę serową. Gdy galaretka się ściągnie nałożyć drugą warstwę masy.

PAMIĘTAMY ABY DRUGĄ POŁOWĘ MASY CAŁY CZAS MIESZAĆ BO INACZEJ BĘDZIE BĘDZIE ZBYT SZTYWNA I CIĘŻKO BĘDZIE JĄ PRZEŁOŻYĆ DO FORMY !!!

Gdy masa się stęgnie, przygotować wg przepisu na opakowaniu galaretkę brzoskwiniową. Poczekać do jej wystygnięcia. W międzyczasie udekorować wedle uznania górę sernika brzoskwiniami. Następnie zalać galaretką i włożyć do lodówki. 
Gotowe, gdy galaretka się ściągnie.  

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz