Obserwatorzy

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ



Pierwszy raz robiłam ciasto ze śliwami ale na pewno nie ostatni. Idealne połączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnej śliwki. Przepis jest bardzo prosty i nie drogi. 

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny Kasia
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta bułki tartej
  • ok. 800 g śliwek (polskich)
Wszystkie składniki na ciasto, zagnieść. Następnie podzielić ciasto na dwie części (1/3 i 2/3).
Włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie, większą część wyłożyć na blaszce o wymiarach 25/30 cm. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i po nakłuwać widelcem. 
Wsadzić ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec 12 minut.
Po upieczeniu, wyciągnąć i schłodzić spód do temperatury pokojowej.
W tym czasie wydrylować śliwki i ułożyć je na wcześniej przygotowanym spodzie.

Składniki na bezę:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 czubata łyżka  mąki ziemniaczanej
Białka ubić. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną.

Na śliwki wyłożyć równomiernie bezę. 

Z mniejszej części ciasta uformować tzw. "łaty" i rozłożyć je nierównomiernie na bezie. 

Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 30-35 minut.

Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz