Obserwatorzy

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

PANI WALEWSKA (PYCHOTKA)

Ciasto bardzo znane i uwielbiane :) Połączenie tylu różnych poziomów powoduje eksplozje smaku. Wydaje się trudne do zrobienie ale to bardzo mylne wrażenie. Pychotka jest bardzo łatwa i dosyć szybko się ją robi. Polecam każdemu łasuchowi :)



Składniki na kruche ciasto:
·   500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
·   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·   pół szklanki cukru pudru
·   200 g margaryny ( ja użyłam KASIA)
·    6 żółtek

Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.

Składniki na bezę:
·   6 białek
·   1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
·   1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać ( można użyć do tego miksera i miksować na najniższych obrotach.

Ponadto:
·   1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (400 g)
·   140 g płatków migdałowych

Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 30-40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Masa kremowa:
·   2 szklanki mleka (500 ml)
·   3 łyżki mąki pszennej
·   2 łyżki mąki ziemniaczanej
·   2 żółtka
·   3 łyżki cukru
·  16 g cukru waniliowego
·  200 g masła
·  kilka kropel aromatu migdałowego (uważać, żeby nie przesadzić J)

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą (co jakiś czas mieszać).
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz