Miałam ochotę na jakąś prostą
babkę do kawy i padło na ten przepis. Mocno czuć smak czekolady, choć wcale nie
jest maksymalnie słodka. Polecam ją ale najlepsza jest w pierwszy dzień po
upieczeniu bo na drugi dzień już niestety wysycha.
składniki:
• 120 g czekolady gorzkiej + dodatkowo 100 g na polewę
• 3 łyżki mleka
• 150 g miękkiego masła
• 180 g cukru pudru
• 3 jajka
• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
Czekoladę z mlekiem rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia.
Masło (chłodne) ucierać z cukrem
pudrem na puszystą masę. Dodać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać
czekoladę i miksować na najniższych obrotach.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i dodać do ciasta. Wszystko
składniki miksować aż do połączenia.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem
foremki keksowej. Piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do
180 stopni.
Upieczoną babkę oblewam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła
i odrobiną mleka.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz