Przepis
zdobyty od Pani Marzeny, której wypieki już nie raz próbowałam i zawsze mi
smakowały. Tym razem udało mi się jeden zdobyć, choć pewne rzeczy zmieniłam, bo
inaczej to nie byłabym ja J. Bardzo polecam ten sernik. Jest
delikatny, nie za słodki i z dodatkiem pysznego ananasa, którego po prostu
ubóstwiam. Idealny na przyjęcie rodzinne. Polecam.
Składniki na ciasto:
- · 1 paczka cukru waniliowego (16 g)
- · 3 szklanki mąki
- · 1 margaryna
- · 5 żółtek
- · 3 łyżki cukru
- · 1 proszek do pieczenia
Wszystkie
składniki zagnieść aż do połączenia składników.
Gotowe owinąć w folie i włożyć na godzinę do lodówki.
Składniki na masę:
- · 1 kg twarogu w wiaderku ( u mnie Pilos)
- · 1 jajko
- · 1 budyń śmietankowy
- · ½ szklanki cukru
- · ½ kostki margaryny
Dodatkowo:
- · 2 puszki ananasa
- · Cukier puder
Wszystkie
składniki zmiksować na gładką masę.
¾
ciasta przełożyć do blachy o wymiarach 24×35 cm. Na ciasto wylać wcześniej
przygotowaną masę a na nią ułożyć pokrojone plastry ananasa.
Składniki
na wierzch:
- · 5 białek
- · 1 szklanka cukru
Z
białek ubić pianę, na samym końcu stopniowo dodawać cukier. Gotowe nałożyć na
ananasy.
Resztę
ciasta, które zostało w lodówce zetrzeć na tarce ( na dużych oczkach) i włożyć
do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez ok. 50 minut.
Ostygnięte
ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz