Lekkie, puszyste z nutą cytrynki i bardzo smaczne. Tak najlepiej opisać to ciasto :) Robiłam je z myślą o dziadku, który uwielbia lekki ciasta z dodatkiem galaretki. I nie pomyliłam się. Dziadek był zachwycony :)
Składniki:
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do
pieczenia
- 600 ml śmietany 30%
- 3 galaretki cytrynowe
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę i delikatnie połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia Blaszkę o wymiarach 22×26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Biszkopt piec ok. 20 minut w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody i ostudzić.
Schłodzoną
śmietankę ubić, do sztywnej śmietany wlać schłodzone galaretki i jeszcze chwilę
ubijać.Następnie wylać na wcześniej przygotowany biszkopt i wstawić ciasto do
lodówki. Poczekać aż będzie masa sztywna.
Pozostałą galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, ostudzić, gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na cytrynową piankę. Ciasto schłodzić do całkowitego stężenia galaretki.
Pozostałą galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, ostudzić, gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na cytrynową piankę. Ciasto schłodzić do całkowitego stężenia galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz