Obserwatorzy

niedziela, 23 lutego 2014

OWOCOWY DESER

Remont dobiega końca a co za tym idzie ? Goście ! Rodzice i dziadkowie koniecznie chcieli zobaczyć efekt naszej ciężkiej pracy. Z racji dużego bałaganu i wielu innych rzeczy na pieczenie wymagających ciast zabrakło czasu. Jednak wpadłam na pomysł wykorzystania niezawodnego ciasta francuskiego. Pomysł trafiony i bardzo smaczny J
Składniki:
·         3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
·          3 żółtka
·         1 budyń waniliowy ( duży)
·          2 łyżki cukru
·          750 ml mleka
·          2 sztuki kiwi
·          2 mandarynki
·          mała kiść winogron
·         puszka ananasa
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty. W połowie kwadratów wyciąć otwory (ja zrobiłam to szklanką). Pełne kwadraty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozszczepanym z łyżką wody i nałożyć na nie kwadraty z otworami (z kółkami powstałymi po wycinaniu otworów w kwadratach można postąpić w ten sam sposób). Wierzch ciastek również posmarować żółtkiem. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13 minut. Po tym czasie ciastka wyjąć i ostudzić.
Budyń waniliowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Przygotować potrzebne owoce ( u mnie winogrono różowe, ananas, mandarynki, kiwi).
Do wystudzonych ciastek nakładać budyń a następnie  owoce.
Smacznego J








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz