U nas w domu remontowo. Robimy nowy pokoik dzieciom więc pracy co nie miara. Jednak aby umilić czas moim pracusiom postanowiłam osłodzić im jakoś ten czas. Wybór padł na karpatkę. I bardzo dobrze bo widać było, że przypadła im do gustu i od razu znaleźli chęci do dalszej pracy J
Składniki na ciasto:
· 1 szklanka wody
· 1 szklanka mąki
· ½ kostki do pieczenia Kasia
· 5 jajek
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· Szczypta soli
Do małego garnuszka wlać wodę, dodać ½ kostki margaryny i sól, a następnie doprowadzić do wrzenia. W osobnej miseczce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dodać wszystko do wrzącej mieszanki.
Ucierać łyżką aż stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnuszka.
Do ostudzonej masy dodawać kolejno po jednym jajku i ucierać wszystko za pomocą miksera.
Wysmarować margaryną i delikatnie posypać bułką tartą blachę o wymiarach 22×27 cm.
Ciasto dzielimy na pół. Jedną część smarujemy dno wcześniej przygotowanej blachy. Wkładamy na 20 minut do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni.
To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Składniki na krem:
· 1 litr mleka
· 3/4 szklanki cukru
· 1 szklanka mąki
· 5 żółtek
· 1 kostka do pieczenia Kasia
Dodatkowo:
· Cukier puder do opruszenia
W małym garnku wlać ¾ mlek i cukier, zagotować. W osobnym naczyniu zmiksować żółtka z mąką i pozostałym mlekiem. Tak przygotowaną masę jajeczną wlej do gotującego się mleka i mieszać do połączenia wszystkich składników.
Ugotowany krem ostawić do ostygnięcia.
Miękką kostkę margaryny ucierać mikserem a następnie stopniowo dodawać ostudzony wcześniej krem.
Na jednym z upieczonych placków ciasta wyłożyć gotowy krem i przykryć drugim płatem.
Całość delikatnie docisnąć i odłożyć na 2h do lodówki. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz