Obserwatorzy

wtorek, 22 kwietnia 2014

BABKA CYTRYNOWA


Święta, święta i po świętach…jak na każdym stole wielkanocnym nie mogła zabraknąć babki. W tym roku robiłam ją pierwszy raz i jestem z niej niesamowicie dumna. Wyszła bardzo wilgotna (nawet na następny dzień), w smaku po prostu doskonała. Jestem pewna, że ten przepis będzie już królował na moim stole w każdą Wielkanoc.

Składniki na ciasto:
250 g mąki
300 g cukru
250 g margaryny Kasia
4 duże jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½  łyżeczki aromatu cytrynowego

Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:
skórka kandyzowana z pomarańczy do dekoracji


Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości (na puszystą masę) z miękką margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce na małych oczkach całą cytrynę.  Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ½ łyżeczki aromatu. Wszystko delikatnie połączyć.

Przygotować foremkę na babkę z kominkiem (2 litry), wysmarować masłem (lub margaryną) i delikatnie wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem.
Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie wymieszać, rozetrzeć łyżką. Polukrować babkę po lekkim przestudzeniu.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz