Pierwszy mój przepis w dziale wypieków dla bezglutenowców. Sernik ten jest idealny na ciepłe, wiosenne dni na świeżym powietrzu. Nie za słodki a owoce dodają tylko smaku.
Masa serowa:
- 500 g serka homogenizowanego
- 150 ml śmietany kremówki
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
Składniki na środek:
- galaretka cytrynowa
Składniki na górę:
- 1 puszka brzoskwiń
- galareta brzoskwiniowa
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szklanki), lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Wylać połowę masy serowej to tortownicy o średnicy 22 cm. Włożyć do lodówki do stężenia. W między czasie zrobić galaretkę cytrynową i jak ostygnie wylać na sztywną już masę serową. Gdy galaretka się ściągnie nałożyć drugą warstwę masy.
PAMIĘTAMY ABY DRUGĄ POŁOWĘ MASY CAŁY CZAS MIESZAĆ BO INACZEJ BĘDZIE BĘDZIE ZBYT SZTYWNA I CIĘŻKO BĘDZIE JĄ PRZEŁOŻYĆ DO FORMY !!!
Gdy masa się stęgnie, przygotować wg przepisu na opakowaniu galaretkę brzoskwiniową. Poczekać do jej wystygnięcia. W międzyczasie udekorować wedle uznania górę sernika brzoskwiniami. Następnie zalać galaretką i włożyć do lodówki.
Gotowe, gdy galaretka się ściągnie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz