Obserwatorzy

poniedziałek, 26 czerwca 2017

LODY CZEKOLADOWE



Długo bałam się zrobić te lody i zupełnie nie potrzebnie. Robi się je bardzo prosto a wbrew pozorom maszyna do lodów wcale nie jest potrzebna. Lody te są genialne ! Sama jestem z siebie dumna, że tak dobre wyszły. Polecam je z czystym sumieniem wszystkim miłośnikom lodów.

Składniki:
300 ml kremówki
300 ml mleka 3,2%
4 żółtka
80 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Do garnuszka wlać mleko, kremówkę i gotować na małym ogniu. Zagotować.
Do miski wbić żółtka i dodać cukier. Wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać połowę zagotowanego mleka wraz z kremówką. Wszystko dokładnie zmiksować.
Ponownie przelać wszystko do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż masa trochę zgęstnieje (nie doprowadzać do wrzenia). Nie za długo bo się może zważyć krem !
Zdjąć z palnika i szybko dodać ekstrakt z wanilii oraz tabliczki czekolady. mieszać do jej rozpuszczenia.
Przelać do pojemnika i poczekać aż ostygnie. Następnie schłodzić w lodówce. Gdy masa zrobi się zimna włożyć do zamrażarki.
Z racji, że lody robiłam bez maszyny to należy co 3o minut miksować lody (miksować przez pierwsze 2-3 godziny).
Lody można nakładać specjalną łopatką do lodów i przełożyć do wafelków :)


Smacznego 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz