Obserwatorzy

wtorek, 11 lipca 2017

BABKA POMARAŃCZOWA



Bardzo fajna, wakacyjna babka z nutką pomarańczy. Idealna do kawy :) Babka jest wilgotna, nie za słodka. Położyłam ją na stół i znikła dosłownie w sekundę ;) Nie masz pomysłu ? To już masz :D

Składniki na ciasto:
200 g margaryny Kasia
4 jajka
120 ml maślanki
400 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
Skórka otarta z 3 pomarańczy
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Szczypta soli

Przygotować keksówkę o wymiarach 26 cm. Nasmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni.

Masło utrzeć do białości. Dodać cukier i dalej ucierać. Stopniowo dodawać jajka, za każdym razem miksując. Następnie dodać startą skórkę z pomarańczy (wcześniej je sparzyć).

W osobnej misce wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać.
W następnej miseczce wymieszać maślankę i aromat waniliowy.

Suche i mokre składniki dodać do ubitego masła z jajkami, wymieszać do połączenie wszystkich składników, a następnie przelać do keksówki.

Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec prze 50-55 min na termoobiegu do suchego patyczka.

Składniki na polewę:
200 g cukru pudru
200 g kwaśnej śmietany 18%
Sok z połowy pomarańczy
Skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny

Do garnuszka wsypać wszystkie potrzebne składniki i na małym ogniu gotować do zgęstnienia sosu ( uwaga ! dosyć długo to trwa).

Lekko przestudzonym sosem polewamy już ostygniętą babkę. Zostawiamy tak na chwilę, aby polewa się do końca ściągnęła.


Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz