Dzisiaj
coś bardziej wytrawnego ale myślę, że mi wybaczycie. Uwielbiam wszelkie placki,
pierogi itp. Mogłabym to jeść codziennie. Przepis pochodzi z książki Lidla i
śmiało mogę go polecić :)
Składniki:
1 kg
ziemniaków
3
cebule szalotki
2 jajka
3 łyżki
mąki pszennej
Odrobina
soli, pieprz mielony
Olej
kokosowy
Dodatkowo:
250 ml
śmietany kwaśnej 18%
Pęczek
koperku
Ziemniaki
obrać i opłukać pod wodą. Następnie zetrzeć je na tarce (grube oczka).
Posiekać
cebulę w drobną kostkę i wraz z jajkami oraz mąką przełożyć do startych
ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.
Na
rozgrzaną patelnie dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego. Łyżką nakładamy na
patelnie małe porcje masy ze starych ziemniaków. Placuszki powinny być grubości
ok. 0.5 cm. Smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.
Po
usmażeniu placuszki dokładnie odsączamy kładąc je na ręczniki papierowym.
Podajemy
ze śmietaną oraz koperkiem.
Smacznego
!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz