Obserwatorzy

niedziela, 28 grudnia 2014

CIASTO MAKOWO KOKOSOWE Z ŻURAWINĄ



Święta, święta i po świętach. U mnie w kuchni co roku wypieki idą pełną parą. Tym razem skorzystałam też z nowego przepisu. Dopiero teraz mam możliwość się nim podzielenia z Wami. Ciasto jest bardzo delikatne. Nie za słodkie, choć tak może się wydawać. Co ciekawe, przepis został zmodyfikowany przeze mnie tak aby mogli go też spróbować osoby na diecie bezglutenowej :) 

Składniki na ciasto :

  • 150 g suchego maku
  • 100 g kokosu 
  • 100 g mielonych migdałów
  • 80 g drobnego cukru
  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić i stopniowo dodać cukier. Nadal miksując dodać po jednym żółtku.
W osobnym naczyniu wymieszać kokos, zmielone migdały, mak i proszek do pieczenia. Następnie całość wsypać do ubitych wcześniej białek, delikatnie wymieszać łopatką.
Masę wylać na blachę o wymiarach 34/23 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec w temperaturze 180 stopni, przez ok. 20 minut, wyjąć, ostudzić i przekroić na pół ( można też podzielić ciasto na dwie części i każdy blat piec osobno po ok. 15 minut).

Składniki na krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej ( dla bezglutenowców mąki Schar MIX IT)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g masła
Do miski wlać szklankę mleko i zmiksować je z żółtkami, budyniem i mąkami.
Pozostałą część mleka zagotować a cukrami, wlać wcześniej przygotowaną masę i mieszać aż do zagotowania i zgęstnienia masy. Ostudzić. 
W osobnym naczyniu utrzeć masło. Następnie porcjami dodawać zimny budyń i dalej ucierać. 
Na koniec dodać sok z cytryny.

Składniki na polewę:
  • 300 g białej czekolady
  • 12 łyżek kremówki
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z kremówką.

Dodatkowo:
  •  2 słoiki żurawiny
  • płatki migdałowe

WARSTWY CIASTA
- ciasto makowe  -  żurawina ze słoika  -  krem budyniowy  -  ciasto makowe  -  polewa   -  płatki migdałowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz