Święta, święta i po świętach. U mnie w kuchni co roku wypieki idą pełną parą. Tym razem skorzystałam też z nowego przepisu. Dopiero teraz mam możliwość się nim podzielenia z Wami. Ciasto jest bardzo delikatne. Nie za słodkie, choć tak może się wydawać. Co ciekawe, przepis został zmodyfikowany przeze mnie tak aby mogli go też spróbować osoby na diecie bezglutenowej :)
Składniki na ciasto :
- 150 g suchego maku
- 100 g kokosu
- 100 g mielonych migdałów
- 80 g drobnego cukru
- 8 białek
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić i stopniowo dodać cukier. Nadal miksując dodać po jednym żółtku.
W osobnym naczyniu wymieszać kokos, zmielone migdały, mak i proszek do pieczenia. Następnie całość wsypać do ubitych wcześniej białek, delikatnie wymieszać łopatką.
Masę wylać na blachę o wymiarach 34/23 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni, przez ok. 20 minut, wyjąć, ostudzić i przekroić na pół ( można też podzielić ciasto na dwie części i każdy blat piec osobno po ok. 15 minut).
Składniki na krem:
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej ( dla bezglutenowców mąki Schar MIX IT)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g masła
Do miski wlać szklankę mleko i zmiksować je z żółtkami, budyniem i mąkami.
Pozostałą część mleka zagotować a cukrami, wlać wcześniej przygotowaną masę i mieszać aż do zagotowania i zgęstnienia masy. Ostudzić.
W osobnym naczyniu utrzeć masło. Następnie porcjami dodawać zimny budyń i dalej ucierać.
Na koniec dodać sok z cytryny.
Składniki na polewę:
- 300 g białej czekolady
- 12 łyżek kremówki
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z kremówką.
Dodatkowo:
- 2 słoiki żurawiny
- płatki migdałowe
WARSTWY CIASTA
- ciasto makowe - żurawina ze słoika - krem budyniowy - ciasto makowe - polewa - płatki migdałowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz