Na życzenie męża zrobiłam tort bezowy z lemon curd. Jest przepyszny. Blaty słodkie a środek mocno cytrynowy. Idealne połączenie. Kto nie ma pomysłu na coś słodkiego do kawy to bardzo polecam. Najlepsze jest to, że jest to wspaniały przepis dla osób, które są na diecie bezglutenowej.
Składniki na blaty bezowe:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- szczypta soli
Rozgrzewać piekarnik do 180 stopni. Na blachach piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i za pomocą okrągłej formy narysować okręgi ( na każdym blaszce).
W misce ubić białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodać drobny cukier, cały czas mieszając. Dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Ubitą pianę podzielić na dwie części i każdy rozsmarować na wcześniej przygotowanych okręgach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, ale zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec ok. 90 minut.
Po tym czasie wyjąc i wystudzić blaty bezowe.
Składniki na lemon curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru
- 80 g masła ( u mnie KASIA)
- sok z dwóch cytryn
- skórka otarta z dwóch cytryn
W misce roztrzepać jajka razem z cukrem. W kąpieli wodnej dodać do poprzednich składników masło, sok z cytryn i skórkę.
Mieszać tak długo, aż składniki się połączą a masa zgęstnieje.
Składniki na masę:
- 125 g mascarpone
- 150 g lemon curd
- 250 ml kremówki
Mascarpone i lemon curd mieszać do połączenia składników.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać wcześniej wymieszany lemon curd z mascarpone. Miksujemy ( na najniższych obrotach).
Na jeden z blatów bezowych nałożyć masę i nałożyć na niego drugi blat. Udekorować wedle uznania :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz