Kto jest na diecie bezglutenowej doskonale wie, jak ciężko znaleźć przepis idealny. Jednak skromnie powiem, że mi się to udało :) Pierniczki wyszły smaczne, miękkie i z nieziemskim aromatem korzennych przypraw :)
Sposób dekoracji zostawiłam moim dzieciom :)
Składniki:
· 1/4 szklanki miodu
· 5 łyżek miękkiego masła
· 1/2 szklanki cuku pudru
· 1 jajko
· 2 i 1/4 szklanki mąki bezglutenowej (specjalnie niżej pokazałam zdjęcia opakowania)
· 1 łyżeczka sody
· 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika (zwrócić uwagę na składniki, gdyż wiele przypraw może zawierać śladowe ilości glutenu - ja użyłam Kamis)
· 1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując (by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3-5 mm, wycinać pierniczki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 8-10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz