Obserwatorzy

poniedziałek, 27 maja 2013

ORZECHOWIEC



To ciasto na pewno stanie się stałym bywalcem w moim menu. Uwielbiam orzechy a w tym cieście ich nie brakuje. Niestety ciasto nie należy do najtańszych. Idealnie się jednak nadaje na wszelkiego rodzaju uroczystości. Polecam !!!
Bardzo dziękuje Dorotce za ten przepis, bo jak zawsze jest idealny :D

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Warstwa orzechowa:
  • 300 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.

Masa maślana:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.

Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.

Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać palcami. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.

Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.

(Po wyciągnięciu z piekarnika opukać delikatnie formę od boku i spodu by uwolniły się pęcherzyki powietrza pomiędzy  orzechami - nada to im bardziej estetyczny wygląd).

Gotowe i ostygnięte  ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.

Ciasto włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Według mnie najlepsze na drugi dzień, gdy ciasto trochę zmięknie :)

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz