Obserwatorzy

środa, 1 maja 2013

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

Uwielbiam truskawki i wszystko co jest z nimi związane. Ten przepis jest świetny pod każdym względem. Łatwy, szybki i tani a przy tym smakuje nieziemsko :)

Składniki:
  • 220 g masła
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g truskawek


Składniki na kruszonke:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 70 g cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, datego warto wyciągnąć je na 2h przed robieniem ciasta.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników, apotem jeszcze na najniższych obrotach poprawić mikserem.

Blachę o wymiarach 23 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze (owoce powinny być osuszone). Posypać równomiernie kruszonką.

Kruszonka:
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia i opruszyć delikatnie  cukrem pudrem.


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz