Obserwatorzy

wtorek, 14 maja 2013

MAKOWIEC


Ciasto wcale nie takie łatwe do zrobienia ale efekt jest znakomity. Świetnie nadaje się na świąteczny stół, a goście na pewno padną z zachwytu :) Przepis zaczerpnięty od Dorotki, za który bardzo dziękuje.


Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny ( u mnie Kasia), roztopionej, ochłodzonej
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
*Ja osobiście idę troche na łatwiznę i kupuje dwie puszki gotowej masy Bakalland i dodaje jedno białko aby masa się bardziej kleiła

Ponadto:
  • lukier
  • trochę maku do dekoracji
  • pergamin/papier do pieczenia
  • olej
Wykonanie ciasta drożdżowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (najlepiej pod kaloryferem).

Wykonanie masy makowej
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Końce makowców podłożyć pod spód.


Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

Składniki na lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć na gładką masę.
Najepiej to zrobić zewnętrzną częścią łyżki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz