Bardzo smaczna tarta, którą przygotowałam na swoje urodziny. A co, trzeba sobie dogadzać. W smaku dominuje wanilia i brzoskwinia. Uważam, że świetnie się nadaje na pikniki. Na dworze coraz cieplej, więc nic tylko korzystać :)
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 70 g cukru pudru
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone masło, cukier puder, żółtka i śmietanę.
Ciasto wyrobić rękami do połączenia składników. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Przełożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Nakłuć ciasto widelcem.
Na tak przygotowaną formę z ciastem położyć pognieciony papier do pieczenia, a następnie obciążyć go np. grochem, ryżem itp.
Pic w temp. 170 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i piec jeszcze 5 minut.
Składnik na masę:
- 200 ml mleka 3,2%
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- odrobina cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Dodatkowo:
- 300 g brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Wylać część masy na podpieczony spód.
Ułożyć na niej pokrojone w plasterki brzoskwinie, a następnie dodać resztę masy.
Wstawić do piekarnika (termoobieg) i piec w temp. 150 stopni przez 25-30 minut.
Gotową tartę (zimną) posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz