Obserwatorzy

czwartek, 23 kwietnia 2015

SŁONECZNA TARTA BRZOSKWINIOWA


Bardzo smaczna tarta, którą przygotowałam na swoje urodziny. A co, trzeba sobie dogadzać. W smaku dominuje wanilia i brzoskwinia. Uważam, że świetnie się nadaje na pikniki. Na dworze coraz cieplej, więc nic tylko korzystać :)

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 70 g cukru pudru
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone masło, cukier puder, żółtka i śmietanę.

Ciasto wyrobić rękami do połączenia składników. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Przełożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Nakłuć ciasto widelcem.
Na tak przygotowaną formę z ciastem położyć pognieciony papier do pieczenia, a następnie obciążyć go np. grochem, ryżem itp.

Pic w temp. 170 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i piec jeszcze 5 minut.

Składnik na masę:

  • 200 ml mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • odrobina cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.  


Dodatkowo:

  • 300 g brzoskwiń
  • cukier puder do posypania

Wylać część masy na podpieczony spód. 
Ułożyć na niej pokrojone w plasterki brzoskwinie, a następnie dodać resztę masy.
Wstawić do piekarnika (termoobieg) i piec w temp. 150 stopni przez 25-30 minut.

Gotową tartę (zimną) posypać cukrem pudrem.

Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz