Tradycyjny sernik na każdą okazję. Delikatny, kremowy. Zrobiłam go z myślą o dziadku, który uwielbia tego typu najprostsze serniczki. Potwierdził, że mu bardzo smakuje, co jest dla mnie największym osiągnięciem i radością :)
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 60 g cukru
- 1/5 łyżeczki soli
- 4 żółtka
W misce wymieszać mąkę, sól i cukier puder. Dodać pokrojone masło (zimne) i żółtka. Wszystkie składniki zagnieść. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie 1/3 ciasta zostawiamy w lodówce a 2/3 rozwałkowujemy na blacie.
Gotowe ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia o wymiarach 22/33 cm i piec w temp. 180 stopi przez 10 minut.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu na sernik
- 220 g cukru pudru
- 5 jajek
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 100 ml kremówki
- zierenka z laseczki wanilii
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 100 g masła
- 120 g rodzynek + 1 łyżeczka mąki do opruszenia
Do miski przełożyć twaróg, dodać masło, kremówkę, cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, aromat oraz jajka. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników.
Rodzynki sparzyć, odsączyć i opruszyć mąką, a następnie dodać do masy.
Gotową przełożyć na wcześniej podpieczony spód.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Wycinać paski i ułożyć je na górze masy serowej, tak aby powstała kratka.
Wierzch:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mleka
Roztrzepać żółtko z jajkiem i tak posmarować wierzch ciasta.
Dodatkowo:
- 6 czubatych łyżek cukru
- sok z połowy cytryny
Gdy ciasto się upiecze i ostygnie posmarować górę ciasta lukrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz