Obserwatorzy

czwartek, 16 kwietnia 2015

SERNIK KRAKOWSKI


Tradycyjny sernik  na każdą okazję. Delikatny, kremowy. Zrobiłam go z myślą o dziadku, który uwielbia tego typu najprostsze serniczki. Potwierdził, że mu bardzo smakuje, co jest dla mnie największym osiągnięciem i radością :)

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 60 g cukru
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 4 żółtka
W misce wymieszać mąkę, sól i cukier puder. Dodać pokrojone masło (zimne) i żółtka. Wszystkie składniki zagnieść. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie 1/3 ciasta zostawiamy w lodówce a 2/3 rozwałkowujemy na blacie. 
Gotowe ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia o wymiarach 22/33 cm i piec w temp. 180 stopi przez 10 minut.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 220 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml kremówki
  • zierenka z laseczki wanilii
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego 
  • 100 g masła
  • 120 g rodzynek + 1 łyżeczka mąki do opruszenia

Do  miski przełożyć twaróg, dodać masło, kremówkę, cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, aromat oraz jajka. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników.

Rodzynki sparzyć, odsączyć i opruszyć mąką, a następnie dodać do masy.

Gotową przełożyć na wcześniej podpieczony spód.

Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Wycinać paski i ułożyć je na górze masy serowej, tak aby powstała kratka. 

Wierzch:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka
Roztrzepać żółtko z jajkiem i tak posmarować wierzch ciasta.

Dodatkowo:
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • sok z połowy cytryny

Gdy ciasto się upiecze i ostygnie posmarować górę ciasta lukrem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz