Obserwatorzy

środa, 27 grudnia 2017

KOSTKA ALPEJSKA


 Przedstawiam Wam ciasto, które w tym roku królowało podczas świąt J

Składniki na biszkopt:
4 jajka
100 g cukru
90 g mąki
 35 g kakao

Składniki do nasączenia:
1/3 szklanki zaparzonej czarnej herbaty z dodatkiem łyżeczki cukru

Składniki do posmarowania:
2/3 słoiczka powideł śliwkowych
3 łyżki soku z cytryny

Składniki na krem:
250 g masła
1 puszka masy kajmakowej
4 łyżki ajerkoniaku
350 g gotowej bezy

Składniki na bitą śmietanę:
800 g schłodzonej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny

Składniki na wierzch ciasta:
70 g startej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej !

W miseczce wymieszać mąkę razem z kakao.

W drugiej misce ubić białka do sztywności. Stopniowo dodawać cukier i dalej miksować.  Następnie dodać żółtka i ponownie zmiksować. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać szpachtułką.

Gotowe ciasto biszkoptowe przełożyć do formy  o wymiarach 25×36 cm i wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15- 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić.

Następnie skropić ciasto dobrze wystudzoną herbatą i posmarować powidłami wymieszanymi z sokiem z cytryny.

W osobnym naczyniu dokładnie zmiksować 250 g masła, na sam koniec dodając ajerkoniak. Dalej dodać stopniowo masę kajmakową i miksować. 

Gotową masę wymieszać z pokruszonymi bezami i następnie wyłożyć tak przygotowaną na warstwę z powidłami. Dokładnie wyrównać powierzchnię masy.

Przygotować żelatynę (1 łyżkę żelatyny zalać łyżką zimnej wody a kiedy napęcznieje dolać 50 ml wrzątki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia – wystudzić).

Zimną śmietaną ubić do sztywności, na sam koniec dodając stopniowo cukier puder. Dodać 2-3 łyżki śmietany do żelatyny i wymieszać. Dodać do pozostałej śmietany w misce i zmiksować. Wyłożyć na krem z bezą i ponownie wyrównać powierzchnię (można zrobić wzorek „fal” za pomocą widelca). Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce czekoladę i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).


Smacznego !    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz